z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. zobacz więcej wpisów o baristach Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film

Brak możliwości komentowania.