Dobra włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film