Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film