Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu znanych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.