Selekcja pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu doborowy gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest zachwycającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.