Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino niemieckie
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.